NathaliePettersson

Enkokidongoi

Hej!

Sedan någon tid efter jul har jag och Alexandra tjatet extremt mycket efter en viss resa, resan till Maasaibyn Enkokidongoi. Vet inte riktigt exakt varför jag ville dit så pass mycket men det var något som lockade lite extra. Hur som helst fick vi våra böner besvarade och resan till byn poppade upp på schemat, sedan var det ju en annan femma att få det att bli av. För att få folk att hänga med på resor här är inte alltid enkelt. Men efter en lockande Enkokidongoi-kaka som jag och Alexandra bakade fick vi äntligen ihop tillräckligt mycket folk för att resan skulle bli av.

Dit tog det cirka tre timmar, en lugnt tur genom fina Kenya. I denna Maasaibyn har en svensk folkhögskola sedan någon gång på 70-talet tror jag haft ett hus för svenskar att komma dit för att främst volontärarbeta. Dessutom har de länge stöttat en skola som ligger i byn. 

När vi kom dit packade vi snabbt ur bussen för att sedan gå iväg till skolan. Där finns en otroligt vcker vägg med en målad afrikakontinent och en världskarta. Där togs det en del bilder så att säga. Vid denna tiden hade nästan alla elever ett stort test utom de yngsta som var runt 8-10 år som hade religion aka kristendomskusnkap typ. Vi svenskar gick run och kollade på skolan. Mer än ''Afrikaväggen'' hade de en vägg med en målning om Female genital mutilation och vilka negativa saker det leder till, vilket faktiskt är ganska häftigt och sjukt då maasaierna är några som historiskt sätt alltid ägnat sig åt att könsstympa kvinnor. Så viktigt att sprida kunskap om hur farligt och vilket stor skada det gör på utsatta kvinnor. 

Efter en stund gick vi tillbaka till huset och åt lunch och hängde lite, innan vi ännu en gång gick upp till skolan för att faktiskt hänga lite med barnen. Vi hade med oss lite bollar, ballonger och leksaker som vi gav till eleverna och lekte lite med dom. Jag stod och pratade en del med en grupp elever. Vi pratade om skola, giftemål och andra bara ungomsgrejer vilket var kul. Fick bland annat veta att maasaierna oftast tar hål i hören med acaciataggar vilket måste göra otroligt ont. Något som skiljer våra kulturer åt nåt otroligt är att giftemål verkar vara väldigt centralt, alltid. Något som man gärna pratar om och det är många gånger man varit med om att någon på gatan bara frågar om en vill gifta sig med en. För Maasaierna är det dessutom jätteviktigt att man gifter sig, något som många i Sverige inte ens vill göra. 

 På eftermiddagen gick vi på en promenad runt i byn och fick se hur några bodde, och det är verkligen fascinerande hur simpelt en människa kan bo. Man behöver verkligen inte allt det som de flesta i västvärlden anser vara en livsviktig faktor. Det är ganska sjukt hur mycket i överflöd de flesta i Sverige lever. Under promenaden fick vi också se hur maasaier borstar tänderna med ett speciellt acaciaträd vilket var jättehäftigt, tyckte jag. 

Det var också några maasaier som kom till huset för att visa hur de gör upp eld och visa upp deras traditionella danser som man sätt ett antal gånger under vistelsen i Kenya. De är alltid väldigt stolta över sin kultur och saker som sång, dans och kunna göra upp eld, men det tycker jag  är lite gulligt. 

På kvällen lagade vi middag och hängde tillsammans med lite spel innan vi gick och la oss uppe på en övervåning utan vägg. Vi sov alltså nästan utomhus och det var jättemysigt. När man vaknade på natten och kollade ut upp på himlen och såg alla stjärnor kändes det som att man såg hela universum. Det är verkligen något som jag kommer sakna, att se så otroligt vackra stjärnhimlar. De är verkligen otroliga i Kenya. 

På morgonen dagen efter var det några som var uppe tidigt för att gå en liten vandring, jag log dock kvar i sovsäcken och chillade samt försökte plugga lite. När de kom tillbaka blev det frukost tillsammans för att sedan bara hänga i solen. Vid 10 tiden gick vi dessutom iväg några stycken och hängde lite med barnen från en manyatta. Det var bland annat en liten tjej som verkade tycka om oss lite extra. När vi frågade om hon villa följa med oss en bit för vi skulle gå lite tittade hon ner på sina bara fötter och sa ''Viatu''. Det betyder skor på Swahili och hon ville alltså ha ett par skor. Även om vi hade med oss en del kläder så tänkte vi ju verkligen inte på skor, men det var väldigt många som inte hade några skor. Och det är ju verkligen inte dyrt att köpa på ex toi.

I alla fall så gick vi efter en stund tillbaka till huset och efter det packade vi  ihop och åkte hem till Nairobi igen. Jag är så glad att denna helgresan blev av, den har verkligen visat en sida av Kenya som jag gillar. 

Här är huset som vi bodde i: 

Kram på er!

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas