NathaliePettersson

Fältstudievecka i Ol Pejeta

Jambo Rafiki!

Denna veckan har varit så rolig, givande, och underbar! Den har satt igång många tankar och även givit mig viktiga konversationer med mina kamrater. Veckan har bjudit på skratt, tårar, hopplöshet, hopp, och mycket mycket glädje! 

Tidigt i måndags åkte alla Natur tvåor och treor till ett conservency som heter Ol Pejeta som ligger i Laikipia County ungefär 5 timmar bort, bortom Mount Kenya. I Ol Pejeta jobbar de väldigt mycket med bevarande av djuren och naturen och har bland annat fokus på conservation för noshörningar och schimpanser. De har ett arbete för att utöka populationen svarta noshörningar och har efter lyckade insatser den mest individtäta parken i hela Östafrika. De har också de tre sista northern white rhinos som finns i hela världen och ett stort projekt i att försöka få arten att överleva till ännu en generation. Dessutom är det endast här i hela Kenya som man kan se schimpanser då de hjälper schimpanser som på olika sätt hamnat illa och har gett dem ett bättre liv.

Detta var min vecka

 

Måndag

Som vanligt åkte vi tidigt på morgonen och kom fram till första campet runt 12-tiden då vi åt lunch och packade in packningen i tälten. Detta campet var nästan som en lodge så man sov i stora ''hustält'' som hade våningssängar som man sov i. De erbjöd även myror och väldigt stora spindlar som man fick sova med, väldigt mysigt. Efter att vi landat bytte vi om för eftermiddagsaktiviteter på campet. På schemat stod klättring, cykling och utövande av wildlife egenskaper. Det sistnämnda innebar att man i sin grupp gick med en Maasai som berättade lite om att jaga och göra upp eld och sedan fick vi testa på att skjuta spjut och pilbåge samt se på när Maasaien gjorde upp eld med pinnar i elefant bajs. Roligast av detta tyckte jag var pilbågen helt klart, kanske för att jag var en av de få som lyckades sätta målet en gång (stolt tjej haha). När vi cyklade så cyklade vi med mountainbikes i en bana som bestod av några hinder. Vi fick testa banan några gånger och sedan var det dags att ta tid. Det var väldigt roligt. Det sista min grupp gjorde på dagen var att klättra och egentligen var jag väldigt otaggad innan vi började då jag var jättetrött från cyklingen och ville bara snabbt upp en gång till toppen och sedan chilla. Så blev det dock inte och efter slit och vilja kom jag till och med upp på den svåraste banan. Detta var helt klart dagens höjdpunkt haha (ännu en gång, sjukt stolt tjej haha). Till middag serverades väldigt god hamburgare och efter det avslutades kvällen tidigt vid en lägereld innan vi tidigt gick och la oss. 

 

Tisdag

05:30 var det frukost, och då skulle vi ha packat ihop våra saker för att klockan sex ge oss av till nästa camp, som låg inne i parken! Idag gjorde vi väldigt mycket och det var het klart den mest händelserika dagen på veckan. Först skulle vi ha åkt till schimpansstället men innan dess träffade vi på några noshörningar några meter från safaribussarna. Dessutom var det en alldeles underbar soluppgång som steg upp över Mt Kenyas topp långt borta i skyn. 

Väl hos schimpanserna fick vi städa en av deras utomhusbur och sedan fick vi se på när de fick frukost. De berättade om sitt arbete, hur de tar hand om aporna som kanske gått igenom svåra traumatiska upplevelser samt om hur smarta dessa djur är. En mycket häftig upplevelse. 

Efter besöket hos aporna fick vi en kort gamedrive till huvudkontoret där vår första föreläsning väntade. Eftersom jag inte går Wildlife var jag inte tvungen att lyssna på dessa föreläsningar av den anledningen att jag inte kommer ha prov på det, men trots en mycket monoton uppläsning av faktan var det ganska intressant ändå. Vi åkte tillbaka till campet och fick i oss lunch, därefter väntade några av det mest otroliga mötena jag någonsin upplevt. Vi åkte till stället där de har de sista Northern white Rhinos för att göra diverse saker. Först fick vi en guidad tur i ett litet rum som speglade Ol Pejeta och dess arbete. Sedan fick vi träffa en noshörning! Denna svarta noshörningen heter Baracka och tas hand om speciellt eftersom han på grund av olika anledningar är helt blind och skulle inte klara sig själv ute i den vilda. Skötaren som hängde med oss ropade på honom och som om ingenting kom noshörningen när han hörde sitt namn. Det var riktigt imponerade! Vi fick mata Baracka och även klappa honom om man vågade. 

När vi matat och träffat Baracka gick vi vidare till nästa noshörning, och denna gången Sudan. Den sista manliga northern white rhino. I hela vida världen. Detta mötet och vad de berättade för oss satte spår i mig som jag tänker mycket på, hur sjukt det är. Vad skulle jag tänka om jag var i Sudans situation...

Mocka skit var det som vi fick göra härnäst, men inte vilket skit som helst, skit från de tre sista northern white rhinos! Och det var så mycket! Men lite coolt ändå att kunna säga att man mockat noshörningsskit. Under behandlingen av bajset fick vi också se en av the small five! En liten skalbagge som har ett horn som ser ut som en liten skolbaggenoshörning, ni vet sånna som är med i lejonkungen. 

Som jag sa var denna dagen väldigt händelserik och innehöll förutom det jag redan berättat om mycket gamedrive och många djur. Och på kvällen, precis innan solen gick ner fick vi se dem, två stycken geparder som tog sig en promenad i det fina kvällsljuset. Ännu en häftig upplevelse!

När vi kom hem till middag möttes vi dessutom av elefanter! Bara några meter från våra tält!

 

 

Onsdag

Idag fick vi sova lite mer eftersom vi till skillnad från dagen innan inte skulle göra så värt mycket. Detta var en dag som innehöll mycket föreläsningar och inte så mycket praktiskt. Dock bjöd parken på väldigt fina glimtar ändå. Vi fick även idag besök av elefanter! Och denna gången var de nära och många! En liten elefantfamilj som korsade den lilla floden som låg vi vårt camp. Där satt jag länge och bara förundrades av de underbar djuren, verkligen mitt favoritdjur på savannen. 

En liten längre gamedrive blev det också då vi skulle få se på en av parkens korridorer som ger möjlighet för djuren att vandra ut och in ur parken. Vi fick veta varför korridorerna var utformade så som de var så att alla djur utom noshörningar skulle kunna gå igenom den. Varför inte noshörningarna ska kunna passera är dels för att deras arbete med att bevara arterna och för att det är mycket enklare för tjuvskyttar att skjuta en noshörning som inte går inne i en skyddad park, dessutom har de koll på alla noshörningar i parken om någonting skulle hända. På vägen tillbaka till campet från korridoren fick vi också syn på ännu några katter! Lejon! Ååh vad lejon är coola! 

På onsdagskvällen var det dags för något som många sätt fram emot, natt-gamedrive! Dock så uppfylldes inte riktigt våra förhoppningar då vi knappt såg mer än en hare. Men nu har man provat på att åka på savarin på natten också. 

 

 

Torsdag

På morgonen lämnade vi campet inne i parken eftersom idag var vår sista dag som spenderades inne i parken. Idag fick vi besöka några boskapsskötare och se på när kossor skulle tvättas för att de inte skulle få olika sjukdomar. Denna händelse upprörde många och många reagerade. Jag tyckte det var lite jobbig att se, och gick undan en bit. Detta var för att de kossorna vi fick se inte var vana och skötarna fick tvinga in dem i den trånga gången till duschen. Det blev en konstig situation som slutade i att vi fick be om ursäkt för några kommentarer. Denna händelse väckte också många tankar och känslor inom mig. 

Efter att vi träffat kossorna fick vi också se en bomas, vilket är en bus för boskap där de är under natten och ska tydligen vara bra för massa saker. Det ska göra gräset bättre och skydda kossorna från predatorer under natten. 

Idag fick vi även göra något som jag länga drömt om! Vi fick stå på ekvatorn! Mitt på jorden, med ena foten på norra halvklotet och andra foten på södra.

När vi fått ännu en liten föreläsning var arbetet inne i parken klart, nu skulle vi ut och vidare till en skola! Denna skola låg väldigt nära första campet som vi även skulle sova på sista natten så efter lunch promenerade vi bort till skolan. Väl där fick vi undervisa lite, det vill säga leka med barnen, vi fick även bygga nya skolbänkar och måla blackboards. Jag, Carmen och Alexandra bestämde oss snabbt för att vi ska bygga en bänk och sysselsatte oss med den hela eftermiddagen. Det sista vi gjorde på skolan var att vara med på en samling, de sjöng och dansade för oss och vi sjöng och dansade för dem. Som avslutning körde vi alla tillsammans smågrodorna och det var så härligt. 

 

Fredag

Sista dagen på veckan och idag hade vi bara förmiddagen på oss innan vi skulle åka hem. Vi fick besöka skolan igen på förmiddagen och bygga klart våran bänk och säga hejdå till de fina barnen. Sedan var det bar att packa ihop och påbörja resan hem till Nairobi. Och detta var min vecka, en alldeles jättebra vecka som jag kommer komma ihåg länge!

En upplevelserik, tankerik och givande vecka! Jag är så så nöjd. 

Kwaheri!

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas